4 October 2017 in Veilig Online

Hoe verhinderen dat men je domeinnaam misbruikt om spam mail te versturen?

door Olivier Arntz 2.24 min lezen
getagd #mail #security

In dit artikel vertellen we hoe je kan voorkomen dat je domeinnaam door anderen wordt misbruikt om SPAM email te versturen. Je leert ook meer over de typische kenmerken van SPAM email.

Soms krijg je in je mailbox Mailer Daemon meldingen die aangeven dat mails niet konden afgeleverd worden. Als jij zelf geen mail hebt gestuurd gaat het meestal om mails waarbij jouw eigen domeinnaam onterecht als afzender werd misbruikt om SPAM te versturen.

In dit artikel gaan we in op de kenmerken van SPAM mail misbruik en wat je er tegen kan doen.

Hoe herken je dat het om misbruik van je domeinnaam gaat?

De afzender van dergelijke meldingen is ‘Mailer Daemon‘, ‘Postmaster‘, ‘Mail Delivery Subsystem‘ of iets dergelijks.

Het exacte onderwerp van de foutmelding is afhankelijk van de mail server die je het bericht stuurt. Meestal zie je iets in de trant van ‘Delivery Status Notification (Failure)‘.

De inhoud van deze meldingen is vaak nogal cryptisch, maar als je even in detail de (meestal engelstalige) inhoud van de melding probeert door te nemen, zie je al gauw ergens woorden staan zoals ‘failed’ (mislukt), ‘rejected’ (afgekeurd) en ‘due to spam’ (wegens spam).

Een voorbeeld van Google Mail:

Final-Recipient: rfc822; <mailadres van bestemmeling> Action: failed Status: 5.0.0 Diagnostic-Code: smtp; Your email to group<mailadres van bestemmeling> was rejected due to spam classification.

Kan ik achterhalen wie er e-mails verzendt met mijn domeinnaam?

Je kan er enkel achterkomen door zeer alert te zijn bij eventuele klachten die je ontvangt.

Hoe kan men dit doen zonder dat men een mail account heeft op mijn domeinnaam?

Men stuurt geen e-mail met een mailbox die geconfigureerd is voor jouw domeinnaam. Bij het verzenden van spam vervalst men enkel de gegevens van de afzender waardoor het lijkt alsof e-mail vanuit jouw domeinnaam komt. Dat is bijna net zo gemakkelijk als het zetten van een vals postadres op de achterkant van een papieren envelop die je verzendt via de post. Niemand hoeft bij jou in te breken om een brief naar iemand te sturen met op de achterkant jouw naam en adres. Men heeft enkel de brievenbus van een bestemmeling nodig om naar te verzenden.

Wat kan ik er aan doen?

Er is geen manier om het te stoppen maar wel om het wat moeilijker te maken. Zonder een al te technisch uitleg: in de configuratie van je e-mail server kan je gebruik maken van extra SPF records waarmee bestemmelingen kunnen controleren dat e-mail echt van jouw domein komt. Ook hier ben je weer afhankelijk van of die extra records bij de bestemmeling gebruikt en geverifieerd worden. Bij grote hosting bedrijven is dat meestal het geval.

Wens je gebruik te maken van een veilige professionele e-mail omgeving op je domeinnaam? Laten we persoonlijk kennis maken om te kijken wat je exact nodig hebt.


Auteur

Online Expert Olivier Arntz

Olivier Arntz

Online Expert

Zaakvoerder van Online Expert. Gek op bedrijven online beter vindbaar en succesvoller maken.

Ontvang de nieuwste Online Expert tips

Getuigenissen

Dit is wat klanten over Online Expert vertellen

 • "Wat een verschil met onze vorige partner. Olivier is na het overeenkomen van de samenwerking onmiddellijk in actie getreden, heeft zeer snel vele verbeteringen doorgevoerd en communiceert zeer duidelijk. Aanrader voor iedereen die een goede relatie wil met zijn/haar online expert."

  Online Expert review door Erwin Liekens

  Erwin Liekens

  Stadsgids bij Taste The City

 • "Sinds we het vertrouwen aan Olivier hebben gegeven is onze zaak gestaag gegroeid. Wij raden Online Expert zeker aan en danken Olivier voor de continue updates en uitstekende service."

  Online Expert review door Guy Verhaegen

  Guy Verhaegen

  Zakenpartner De Keyser en de kok

 • "Het leuke aan werken met Olivier is dat wanneer ik vragen heb of hulp nodig heb, hij snel antwoordt, probeert te helpen waar hij kan en me tips geeft over wat ik zelf kan doen."

  Online Expert review door Sofie-Ann Bracke

  Sofie-Ann Bracke

  Trainer in lichaamshouding

 • "Met Olivier samenwerken is een aangename ervaring. Hij denkt met u mee en behoedde mij vaak om bepaalde keuzes te maken die technisch niet haalbaar waren of niet zouden bijdragen tot het gewenste resultaat."

  Online Expert review door Danièla Laeremans

  Danièla Laeremans

  Marketing manager bij Vitrapack en Rask

 • "Persoonlijke dienstverlening, mooi en functioneel webontwerp, constante begeleiding en opvolging. Blij!"

  Online Expert review door Sabine Bulcke

  Sabine Bulcke

  Zaakvoerder Interaxi