22 March 2018 in Website Optimalisatie

Kiezen voor een website met www of zonder www

door Olivier Arntz 5.24 min lezen
getagd

Kiezen voor een website adres met www of zonder www, is een vraag die vaak terug komt. In dit artikel geven we je wat advies over wat het beste is en waar je rekening mee kan houden.

Voor we beginnen: voor een gemiddelde gebruiker en een eigenaar van een website is er absoluut geen verschil tussen www en niet-www. Het is volledig een persoonlijke voorkeur. Er zijn wel een aantal belangrijke aandachtspunten.

Wat is een domeinnaam?

Als je naar een website surft, gebruik je altijd een adres wat begint met de string http:// of https://. De domeinnaam is wat meteen na deze string volgt en is gekoppeld aan een server die zich op Internet bevindt. Een server is niet noodzakelijk één fysieke machine: meerdere servers kunnen op een zelfde fysieke machine staan, of één server kan bestaan uit meerdere machines die samenwerken voor één website.

Het belangrijkste om hier te begrijpen is dat één domeinnaam staat voor één server.

Voor je website kan je kiezen voor een adres met www of zonder www. Bijvoorbeeld: https://www.onlineexpert.be of https://onlineexpert.be.

Waar staat www voor?

De vermelding www staat voor de Engelse term “World Wide Web” of het wereldwijde web. WWW verwijst naar een netwerk van allerlei soorten informatie, tekst, beeld, video. Het is begin jaren negentig ontwikkeld om de uitwisseling van informatie gemakkelijker te maken.

In de beginperiode van het Internet werd de vermelding www altijd gebruikt aan het begin van het adres van een website. Intussen zijn gebruikers goed vertrouwd met websites en is de vermelding www voornamelijk gebaseerd op voorkeur en zeker geen verplichting.

Moet ik kiezen tussen een domeinnaam met www of zonder www?

JA, je moet één van beiden kiezen en bij die keuze blijven. Hierdoor zal je website op de langere termijn consequenter verschijnen bij je gebruikers en in zoekmachines. Je gebruikt op je website zelf ook steeds links die verwijzen naar de gekozen variant. Meestal gebeurt dit automatisch door het gebruik van relatieve adressen op je website. Als je een link naar een blogartikel op je website deelt doe je dat het beste met de gekozen variant. Ook dit gebeurt vanzelf als je een link kopieert.

NEE, je kan allebei de versies hebben. Het is zelf goed en aangewezen om ze allebei te hebben. Het belangrijkste is dat je consequent en eenduidig bent over welke domeinnaam de leidende versie is. Je configureert je website zo dat alles steeds leidt naar de leidende domeinnaam. Net zoals er meerdere wegen naar Rome mogen en kunnen leiden maar er maar één echt Rome is.

Website adres omleiden
Alles naar je leidende domeinnaam

Maak je website bereikbaar voor beide versies

Met de juiste technieken kan je je website server zo laten werken dat die goed werkt voor zowel de domeinnaam met www als zonder www.

Het is aangewezen om dat zeker te doen aangezien je niet kan voorspellen welk adres gebruikers gebruiken als ze je website manueel intikken in het adresvenster van hun Internet browser.

Er zullen statisch gezien altijd gebruikers zijn die dit zonder of met www doen. Het enige belangrijke is dat alle verkeer uiteindelijk steeds leidt naar de leidende domeinnaam. Vaak merken gebruikers dat zelf niet eens op.

Is mijn keuze belangrijk voor SEO?

Er is absoluut geen voordeel op het vlak van SEO om te kiezen voor het één of het ander. Zelfs Google geeft aan dat het allemaal afhangt van je voorkeur.

Wat wel belangrijk is dat je consequent bij je keuze blijft en niet zomaar www toevoegt of verwijderd uit je domeinnaam.

Je kan Google ook laten weten wat je voorkeur is, en die keuze zal gerespecteerd worden. Het enige wat je hiervoor moet doen is je keuze instellen in Google Webmaster Tools of in de WordPress SEO by Yoast plugin.

De knoop doorhakken

Het kiezen tussen www of niet-www is een zeer subjectief onderwerp waar je eindeloos over kan discussiëren!

Het enige wat we kunnen aangeven is dat wij bij Online Expert altijd kiezen voor de versie zonder www om de volgende redenen:

Website met www of zonder www
Website met www of zonder www

Tot nu toe hebben we nog geen enkele klant die voor een nieuwe website expliciet naar de versie met www vroeg. De meeste klanten en gebruikers merken dit vaak zelfs helemaal niet eens op.

Bestaande websites met www die we in beheer nemen zetten we echter alleen om naar een niet-www versie als er ook een migratie van http:// naar https:// noodzakelijk is. In dat geval slaan we twee spreekwoordelijke vliegen in één klap. Alle benodigde inspanningen voor correcte omleidingen, van www naar niet-www én van http naar https, zijn dan meer dan verantwoord voor SEO en een betere vindbaarheid.

Kan ik een domeinnaam achteraf nog veranderen met of zonder www?

Je kan de leidende versie van je website op een later moment altijd nog veranderen naar een andere versie met www of zonder www. Je kan je domeinnaam zelfs volledig veranderen. Doe dit enkel als het echt nodig is.

Belangrijk is dat je er goed zorg voor draagt dat alle oude adressen na de verandering correct worden omgeleid naar alle nieuwe adressen.

Voor grote websites met veel pagina’s kan veranderen een zeer ingrijpende en tijdrovende actie zijn aangezien je een correct omleiding moet instellen voor elk oud adres van elke pagina, blogartikel, afbeelding. Doe je dit niet, dan heeft dit een negatieve invloed op de vindbaarheid en de consequente voorstelling van je website. Laat je hier vooraf zeker in adviseren. Laten we persoonlijk kennis maken als je ondersteuning nodig hebt.


Auteur

Online Expert Olivier Arntz

Olivier Arntz

Online Expert

Zaakvoerder van Online Expert. Gek op bedrijven online beter vindbaar en succesvoller maken.

Ontvang de nieuwste Online Expert tips

Getuigenissen

Dit is wat klanten over Online Expert vertellen

 • "Wat een verschil met onze vorige partner. Olivier is na het overeenkomen van de samenwerking onmiddellijk in actie getreden, heeft zeer snel vele verbeteringen doorgevoerd en communiceert zeer duidelijk. Aanrader voor iedereen die een goede relatie wil met zijn/haar online expert."

  Online Expert review door Erwin Liekens

  Erwin Liekens

  Stadsgids bij Taste The City

 • "Sinds we het vertrouwen aan Olivier hebben gegeven is onze zaak gestaag gegroeid. Wij raden Online Expert zeker aan en danken Olivier voor de continue updates en uitstekende service."

  Online Expert review door Guy Verhaegen

  Guy Verhaegen

  Zakenpartner De Keyser en de kok

 • "Het leuke aan werken met Olivier is dat wanneer ik vragen heb of hulp nodig heb, hij snel antwoordt, probeert te helpen waar hij kan en me tips geeft over wat ik zelf kan doen."

  Online Expert review door Sofie-Ann Bracke

  Sofie-Ann Bracke

  Trainer in lichaamshouding

 • "Met Olivier samenwerken is een aangename ervaring. Hij denkt met u mee en behoedde mij vaak om bepaalde keuzes te maken die technisch niet haalbaar waren of niet zouden bijdragen tot het gewenste resultaat."

  Online Expert review door Danièla Laeremans

  Danièla Laeremans

  Marketing manager bij Vitrapack en Rask

 • "Persoonlijke dienstverlening, mooi en functioneel webontwerp, constante begeleiding en opvolging. Blij!"

  Online Expert review door Sabine Bulcke

  Sabine Bulcke

  Zaakvoerder Interaxi