Website Templates: de voordelen en nadelen op een rij

door Olivier Arntz 9.14 min lezen
getagd #webdesign

In dit artikel vertellen we je wat de voordelen en nadelen zijn van standaard website templates die je kan downloaden en meteen gebruiken op je website.

Standaard website templates

Ik moet eerlijk bekennen dat het gebruik van standaard website templates die je kan kopen en downloaden altijd een verleidelijke optie blijft. Dergelijke templates zijn meestal kant-en-klare pareltjes die er verbluffend uit zien en die je relatief snel kan installeren en beginnen gebruiken voor je eigen website.

Laat je echter niet alleen verblinden door de mooie voorstelling en de flitsende werking van website templates. Met jouw website wil je specifiek inspelen op de behoeften van jouw bedrijf, je doelgroep en je klanten. Dat vraagt een professionele website die goed ondersteund is en die individueel op maat is gemaakt.

Als je voor jouw professionele website kiest voor een website template, wees je dan ook zeer goed bewust van de de nadelen om vervelende verrassingen in een later stadium te vermijden.

Standaard website template of op maat?
Kies bewust voor de voordelen én nadelen van commerciële website templates.

We zetten hieronder graag de voordelen en nadelen van standaard website templates voor je op een rij.

De voordelen van website templates

TRANSPARANTE GEBRUIKERSERVARING

Je hoeft je vooraf niet voor te stellen hoe het ontwerp en de gebruikerservaring van je website eruit kan of zal zien, of je af te vragen of de designer je wensen en behoeften begrijpt. Je ziet meteen een werkend voorbeeld en dat bespaart je verschillende wijzigingen en iteraties om snel de finale versie van je website te bereiken. Het enige dat je nodig hebt, is een ontwerper die de template kan installeren en aanpassen aan je behoeften. Zodra de template is geïnstalleerd, hoef je alleen nog kleuren, afbeeldingen, pictogrammen en tekst te wijzigen om je website er uniek uit te laten zien.

TIJDBESPARING

Tijd is geld. Je download en installeert een template. Je website kan al binnen enkele dagen klaar zijn om te worden gelanceerd als je ook alle teksten en afbeeldingen al beschikbaar hebt.

Templates, een goedkoop, snel beschikbaar massaproduct.
Commerciële website templates lijken op fastfood.

BETAALBAAR

Je kan mooie website templates kopen voor een betaalbare prijs. Vaak kost een template minder dan honderd dollar. Afhankelijk van je persoonlijke kennis en expertise hebt je daarna alleen nog een ontwerper en ontwikkelaar nodig die je kan helpen bij het instellen en aanpassen zodat je website er uniek uitziet.

ONTWERP KEUZES

Kant-en-klare website templates worden vaak ontworpen door geweldige designers die zelf ook websites op maat ontwerpen. Hierdoor bieden deze templates een verscheidenheid aan opties om de voorstelling van de website flexibel te kunnen kiezen en aan te passen. Je koopt een website template best bij een gerenommeerde partij zoals Elegant Themes of ThemeForest om zeker te zijn van de kwaliteit en werking van de template.

VEEL FUNCTIONALITEIT

Vooral in WordPress website templates zitten meestal een heleboel extra functies die standaard geïntegreerd zijn. Dit zijn extra plugins voor bijvoorbeeld de voorstelling van portfolio, fotogalerij, asynchroon scrollen over achtergrondfoto's (=parallax-effect), videobeelden, blogs, bulletinboards, e-commerce webshop, live chat, online reservatiesysteem.

Deze dynamische functies besparen veel ontwikkeltijd omdat ze kant en klaar geïntegreerd zijn en al door vele gebruikers zijn getest. Natuurlijk moet je de compatibiliteit met andere zaken die je nog wil toevoegen vooraf controleren en kijken of er geen conflicten optreden tussen de voor jou cruciale functies.

De nadelen van website templates

NIET UNIEK

Een website template is een massaproduct. Je koopt voor nog geen honderd dollar iets wat duizenden dollars aan ontwikkeling heeft gekost. De ontwerper van de template verdient zijn kosten terug door de template zo vaak mogelijk te verkopen. Een website template is meestal de goedkoopste optie om snel een website online te krijgen. De echt goede templates worden vaak door honderden gebruikers gedownload. Er is dus geen garantie dat je website uniek is.

GEBREK AAN FLEXIBILITEIT

Afhankelijk van de geboden opties in een website template kan je het uiterlijk en de voorstelling van je website zelf enigszins flexibel aanpassen en uniek maken. Je kan kleuren instellen, je kan afbeeldingen uploaden, soms ook het lettertype wijzigen en de positie van elementen. Vroeg of laat stoot je zeer waarschijnlijk tegen beperkingen. Keer op keer zal je dan merken dat een website template niet gemaakt is met jouw individuele behoefte in gedachten maar wel met die van de gemiddelde gebruiker in de massa.

BEPERKT AANPASSEN

Een website template kan maar tot een bepaald punt worden aangepast. Te veel tijd besteden aan het verder proberen aanpassen kost je meestal meer dan een website helemaal opnieuw opbouwen. Dus als je zeer specifieke eisen stelt aan hoe de voor- óf de achterkant van je website moet werken of eruit moet zien, is een website template waarschijnlijk niet de juiste keuze.

Zodra je meer aanpassingen wenst dan de standaard opties die in een website template zijn voorzien, wordt dat moeilijk en complex. Je eigen ontwikkelaar moet zich vertrouwd maken met hoe de website template exact is geprogrammeerd en hoe de onderliggende code werkt alvorens iets aan te passen of toe te voegen. Dit kost tijd en geld. Je loopt bovendien het risico dat er conflicten in de werking van je website ontstaan doordat je ontwikkelaar niet zelf de template heeft ontworpen en iets over het hoofd ziet.

TE VEEL FUNCTIONALITEIT

Dit klinkt misschien niet meteen als een nadeel maar vele templates zitten boordevol extra functionaliteit die je nooit gebruikt. Hierdoor kruipt er onnodig veel tijd in het beheer en onderhoud van diverse plugins die onlosmakelijk in een template zijn geïntegreerd. Er is ook een groter risico op conflicten. Sommige plugins vragen bovendien ook een jaarlijkse licentiekost voor benodigde ondersteuning en onderhoud.

De verborgen kosten van website templates
Commerciële website templates leiden vaak tot verborgen kosten.

VERBORGEN KOSTEN

Op het eerste zicht lijkt het werken met een standaard website template vaak een interessante betaalbare oplossing. Voor statische omgevingen is dat vaak het geval, maar voor meer dynamische websites wordt de optelsom van alle kosten voor aanpassingen en onderhoud vaak een sluipend en groeiend probleem. Extra ontwikkeling, extra beheer, licenties voor plugins, ... Bekijk en bespreek dit vooraf samen met je eigen ontwikkelaar.

ONDUIDELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

Omdat website templates door ontwikkelaars over de hele wereld worden gemaakt, ben je er niet altijd zeker van dat de gebruikte programmeercode beantwoordt aan alle geldende normen en standaarden. Je kan de kwaliteit van de code vooraf controleren door de preview van de template te kopiëren naar validator.w3.org (de belangrijkste bron voor codevalidatie) en te controleren of er weinig of geen fouten en waarschuwingen zijn. Slechte kwaliteit kan er namelijk toe leiden dat de website erg traag wordt en nog andere nadelen ondervindt terwijl de website er op je scherm misschien op het eerste zicht goed uitziet.

BEPERKTE ONDERSTEUNING

Nogmaals, website templates worden ontworpen door designers over de hele wereld. Vaak wordt er extra functionaliteit aan toegevoegd met plugins die door weer andere ontwikkelaars zijn gemaakt. Deze ontwikkelaars houden vaak geen rekening met elkaar en de code die naast elkaar op je website werkt. Bovendien worden plugins die niet zo vaak worden gedownload en verkocht mogelijk niet vrijgegeven met nieuwe updates die voldoen aan nieuwere normen. Hoewel je een ervaren ontwikkelaar kan inhuren om je website te installeren en te configureren, zijn de template en de plugins niet geschreven door de ontwikkelaar die je inhuurt. Hierdoor heeft deze niet altijd de beste omstandigheid om ondersteuning te geven en problemen op te lossen als iets niet goed werkt.

TE WEINIG FOCUS OP CONVERSIE

Veel website templates focussen voornamelijk op het imponeren van de bezoeker met een mooi ontwerp. Ontwikkelaars van deze templates hebben echter vaak veel minder expertise en ervaring met het ontwerpen van websites die leiden tot de gewenste actie (conversie) van de website bezoeker. Bovendien is die gewenste conversie zo specifiek voor jouw situatie dat je al snel met benodigde aanpassingen geconfronteerd wordt.

Een standaard template geeft je ook geen inhoudelijke ideeën om je website te verbeteren om bezoekers sneller en meer de gewenste actie (conversie) te laten ondernemen.

MINDER ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE

Zoekmachine optimalisatie is vaak een ondergeschoven kindje in standaard website templates. Ze bevatten vaak wel al een aantal ingebouwde tactieken voor een betere vindbaarheid van je website. Dit zal echter nooit in de plaats komen van SEO-ontwikkeling specifiek op maat van jouw bedrijf en website.

In standaard website templates zitten ook een groot aantal onderliggende scripts die voor jouw specifieke situatie niet nodig zijn maar die niet zo maar uitgeschakeld kunnen worden. Dit vertraagt je website onnodig. Ook dit heeft een negatieve invloed op de positie van je website in de Google zoekresultaten.

ZOEKEN NAAR JUISTE TEMPLATE

Hoewel kant-en-klare website templates je veel tijd kunnen besparen op het gebied van design en ontwikkeling, kan de tijd die het kost om te zoeken naar een template die voldoet aan je exacte vereisten zeer tijdrovend zijn. Als je lijst met wensen en eisen zeer specifiek is en waarschijnlijk niet beschikbaar in de meest aanpasbare templates, loop je het risico dat het zoeken naar de juiste template je meer tijd kost dan het ontwerp ervan.

Val meer op met een unieke website!

Conclusie: wel of geen website template

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en behoefte kan een standaard website template een prima en betaalbare oplossing zijn. Voor redelijk statische websites of enkel een blog is een standaard template vaak voldoende. Bekijk en overweeg in alle andere gevallen eerst heel goed de nadelen. Bedenk en bespreek vooraf met je ontwikkelaar hoeveel aanpassingen en ondersteuning je verwacht nodig te hebben.

Onze persoonlijke mening en ervaring is dat investeren in een website volledig op maat van je bedrijf je uiteindelijk vaak beter van dienst zal zijn om je bedrijfsdoelstellingen te behalen. We helpen je graag met het bepalen van jouw doelstellen en het op weg zetten met jouw keuze.


Auteur

Online Expert Olivier Arntz

Olivier Arntz

Online Expert

Zaakvoerder van Online Expert. Gek op bedrijven online beter vindbaar en succesvoller maken.

Ontvang de nieuwste Online Expert tips

Getuigenissen

Dit is wat klanten over Online Expert vertellen

 • "Wat een verschil met onze vorige partner. Olivier is na het overeenkomen van de samenwerking onmiddellijk in actie getreden, heeft zeer snel vele verbeteringen doorgevoerd en communiceert zeer duidelijk. Aanrader voor iedereen die een goede relatie wil met zijn/haar online expert."

  Online Expert review door Erwin Liekens

  Erwin Liekens

  Stadsgids bij Taste The City

 • "Sinds we het vertrouwen aan Olivier hebben gegeven is onze zaak gestaag gegroeid. Wij raden Online Expert zeker aan en danken Olivier voor de continue updates en uitstekende service."

  Online Expert review door Guy Verhaegen

  Guy Verhaegen

  Zakenpartner De Keyser en de kok

 • "Het leuke aan werken met Olivier is dat wanneer ik vragen heb of hulp nodig heb, hij snel antwoordt, probeert te helpen waar hij kan en me tips geeft over wat ik zelf kan doen."

  Online Expert review door Sofie-Ann Bracke

  Sofie-Ann Bracke

  Trainer in lichaamshouding

 • "Met Olivier samenwerken is een aangename ervaring. Hij denkt met u mee en behoedde mij vaak om bepaalde keuzes te maken die technisch niet haalbaar waren of niet zouden bijdragen tot het gewenste resultaat."

  Online Expert review door Danièla Laeremans

  Danièla Laeremans

  Marketing manager bij Vitrapack en Rask

 • "Persoonlijke dienstverlening, mooi en functioneel webontwerp, constante begeleiding en opvolging. Blij!"

  Online Expert review door Sabine Bulcke

  Sabine Bulcke

  Zaakvoerder Interaxi