15 February 2023 in Website Optimalisatie

Linkbuilding en het belang van Off-Site SEO

door Olivier Arntz 6.51 min lezen
getagd #seo

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van elke succesvolle SEO strategie. Naast on-site optimalisatie, waarbij je jouw eigen website optimaliseert, omvat off-site SEO het verkrijgen van relevante backlinks van andere websites. In dit artikel gaan we dieper in op linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een krachtige tactiek in je zoekmachineoptimalisatiestrategie om de autoriteit en zichtbaarheid van jouw website te vergroten.

Linkbuilding is concreet het proces van het verkrijgen van externe links naar jouw website. Deze links fungeren als aanbevelingen van andere websites en zoekmachines beschouwen ze als een teken van vertrouwen en autoriteit. Hoe meer relevante en kwalitatieve backlinks je hebt, des te groter de kans dat zoekmachines jouw website hoger in de zoekresultaten plaatsen.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Soorten backlinks

Hoe het SEO-dashboard van Online Expert jou kan helpen

Het SEO-dashboard van Online Expert is een waardevol instrument dat je kan helpen bij het beheren en optimaliseren van al jouw linkbuilding-activiteiten.

Hier zijn enkele manieren waarop het SEO-dashboard van Online Expert jou kan ondersteunen:

Toezicht houden op de backlink-profielen van je belangrijkste concurrenten naast je eigen backlinks is een hele goede manier om je eigen voortgang te bewaken. Doe dit met de Concurrent Backlink Spion in het SEO Online Expert dashboard en zie in één enkel overzicht alle websites die naar jouw website en die van je concurrenten verwijzen. (link enkel bruikbaar met een SEO abonnement bij Online Expert)

Je wil die domeinen volgen die linken naar je concurrenten omdat sommige ervan kunnen worden overgehaald om ook naar jou te linken. Daarnaast is het de moeite van het controleren waard als er domeinen zijn die je concurrenten backlinks zouden kunnen geven, maar dat niet doen. Reageer snel en wees de eerste om een ​​backlink te verkrijgen!

Kwaliteit voor kwantiteit

Je moet vooral onthouden dat de kwaliteit van linkbuilding het belangrijkst is, niet de kwantiteit. Beter één zeer goede natuurlijke of verkregen verwijzing van een belangrijke website dan vele aangekochte backlinks van onbeduidende websites.

Hier een aantal stappen die je moet nemen om linkbuilding efficiënt te laten verlopen.

 1. Zoek relevante prospects voor linkbuilding om mee samen te werken

Hoe vind je mogelijke links? Geloofwaardige links zijn links die afkomstig zijn van relevante bronnen in een niche die vergelijkbaar is met de jouwe.

Er is een overvloed aan manieren om websites te vinden waar je natuurlijke links van kunt maken, de belangrijkste zijn:

 1. Gebruik de backlink achterstand techniek

Gewoonlijk helpt een analyse van het backlinkprofiel van je concurrenten om gemakkelijk nieuwe geweldige linkbronnen voor jouw site te vinden. Zoek websites die naar verschillende van je concurrenten linken, maar niet naar jouw webpagina's (= jouw achterstand) - waarschijnlijk werken ze in dezelfde niche en zullen ze ook naar jouw inhoud willen linken.

Hoe je waardevolle backlinks van concurrenten kunt vinden? Met het Concurrenten Backlink Spion tool in het Online Expert SEO dashboard kan je backlinks naar je belangrijkste concurrenten vinden en verder analyseren. Kijk welke bronnen naar concurrenten linken, maar niet naar jouw website. Waarschijnlijk zijn deze sites relevant voor jouw branche en zullen ze gewilliger naar jouw pagina's linken.

Ook als je geen backlinks bij je concurrenten vindt, is dat nuttig om te weten en zal je met jouw eigen backlink strategie nog sneller voorop komen.

 1. Start een campagne om links te werven

Nadat je sites hebt gevonden voor linkbuilding, is het tijd om contact te leggen met de eigenaars of webmasters ervan.

Zoek op de geselecteerde websites of in Google naar contactgegevens en neem contact op met de webmaster of eigenaar.

 1. Werk aan je sociale media strategie

Sociale netwerken zijn de drijvende kracht van het web. Het helpt om regelmatig meer bezoekers naar je website te trekken en een positief merkimago op te bouwen.

Ga om te beginnen na welke pagina's de meeste sociale media-activiteit hebben en waarom. Neem vervolgens stappen om te zorgen voor betere social media services:

Conclusie

Linkbuilding is tijdrovend en niet eenvoudig maar een cruciaal onderdeel van off-site SEO en kan een aanzienlijke impact hebben op de zichtbaarheid en autoriteit van jouw website.

Door het gebruik van het SEO-dashboard van Online Expert kan je jouw linkbuilding-activiteiten effectief beheren en optimaliseren. Het biedt inzicht in jouw backlink-profiel, helpt je concurrentie te analyseren, ondersteunt bij het plannen en volgen van jouw linkbuilding-campagnes, en stelt je in staat de prestaties van jouw backlinks te meten.

Hopelijk is dit artikel over off-site SEO en linkbuilding nuttig voor jou. Als je nog verdere vragen hebt of iets specifiekere informatie wilt over bepaalde aspecten, neem dan gerust contact op, uiteraard ook als je concreet met het SEO-dashboard van Online Expert aan de slag wil gaan of een vrijblijvende demo wenst.


Auteur

Online Expert Olivier Arntz

Olivier Arntz

Online Expert

Zaakvoerder van Online Expert. Gek op bedrijven online beter vindbaar en succesvoller maken.

Ontvang de nieuwste Online Expert tips

Getuigenissen

Dit is wat klanten over Online Expert vertellen

 • "Wat een verschil met onze vorige partner. Olivier is na het overeenkomen van de samenwerking onmiddellijk in actie getreden, heeft zeer snel vele verbeteringen doorgevoerd en communiceert zeer duidelijk. Aanrader voor iedereen die een goede relatie wil met zijn/haar online expert."

  Online Expert review door Erwin Liekens

  Erwin Liekens

  Stadsgids bij Taste The City

 • "Sinds we het vertrouwen aan Olivier hebben gegeven is onze zaak gestaag gegroeid. Wij raden Online Expert zeker aan en danken Olivier voor de continue updates en uitstekende service."

  Online Expert review door Guy Verhaegen

  Guy Verhaegen

  Zakenpartner De Keyser en de kok

 • "Het leuke aan werken met Olivier is dat wanneer ik vragen heb of hulp nodig heb, hij snel antwoordt, probeert te helpen waar hij kan en me tips geeft over wat ik zelf kan doen."

  Online Expert review door Sofie-Ann Bracke

  Sofie-Ann Bracke

  Trainer in lichaamshouding

 • "Met Olivier samenwerken is een aangename ervaring. Hij denkt met u mee en behoedde mij vaak om bepaalde keuzes te maken die technisch niet haalbaar waren of niet zouden bijdragen tot het gewenste resultaat."

  Online Expert review door Danièla Laeremans

  Danièla Laeremans

  Marketing manager bij Vitrapack en Rask

 • "Persoonlijke dienstverlening, mooi en functioneel webontwerp, constante begeleiding en opvolging. Blij!"

  Online Expert review door Sabine Bulcke

  Sabine Bulcke

  Zaakvoerder Interaxi