Wat is een website sitemap? Hoe maak je een sitemap?

door Olivier Arntz 6.9 min lezen
getagd

Website Sitemap • Tijdens de ontwikkeling van je website is een sitemap een belangrijke eerste stap om te bepalen wat de gewenste structuur van je website moet worden als die online zal gaan. Ook daarna blijft een website sitemap belangrijk. In dit artikel lees je alles over website sitemaps.

Definitie: Een website sitemap is een hiërarchisch overzicht van alle web pagina’s die door bezoekers op je website gevonden en bekeken kunnen worden.

Website Sitemap

Website sitemap eenvoudig uitgelegd

Een website sitemap geeft de structuur van je website visueel weer. Daarom is het bepalen en vastleggen van een sitemap een belangrijke eerste stap tijdens de ontwikkeling van je website. Alle informatie die je op je website wil aanbieden zal ergens op een web pagina in de sitemap een plek krijgen.

Nadat je website volledig is ontwikkeld en online is geplaatst, zal het nog steeds mogelijk zijn om web pagina's aan te passen en extra web pagina's toe te voegen. Het vastleggen van een sitemap tijdens de ontwikkeling van je website bepaalt enkel de scope van het ontwikkelproject voor je website en is géén beperking voor eventuele uitbreiding in de toekomst.

Wat is het verschil tussen web pagina en een website?

Een web pagina betekent niet noodzakelijk hetzelfde als een website.

Een website is een verzameling van afzonderlijke web pagina's. Een web pagina is een individueel document op de website.

Het is belangrijk dat om dit onderscheid goed te begrijpen, want minder ervaren Internet-gebruikers gebruiken beide termen vaak door elkaar. Dat kan tot onnodige verwarring  leiden tijdens de ontwikkeling van een website.

Voor een goed begrip: een website kan wel bestaan uit maar 1 web pagina, maar meestal is er sprake van veel meer afzonderlijke web pagina's.

Elke web pagina heeft een afzonderlijke functie of biedt logisch gegroepeerde informatie aan.

Een contactpagina is een goed voorbeeld van een afzonderlijke web pagina die je vaak op  websites tegenkomt.

Hoe ziet een website sitemap eruit?

De voorstelling van een website sitemap is hiërarchisch. Op deze wijze wordt duidelijk gemaakt waar een pagina zich in de structuur van een website bevindt en wat de onderlinge relatie is tussen de verschillende pagina's. Men praat over een homepagina, hoofdpagina's en subpagina's.

De homepagina is de allereerste pagina op je website, helemaal bovenaan in de hiërarchie van de sitemap, meestal met de naam van je website. De homepagina is als het ware de voorgevel en voordeur van je website.

Vervolgens bevinden zich onder de homepagina meerdere hoofdpagina's. Een hoofdpagina kan op z+'n beurt weer onderliggende subpagina's, subsubpagina's etc. hebben. Dat kan handig zijn als je zoveel informatie over een bepaald onderwerp wil aanbieden dat het wat veel wordt om dat allemaal op de hoofdpagina van dat onderwerp voor te stellen.

Een website sitemap maakt de onderlinge relatie duidelijk tussen alle verschillende web pagina's. Het toont waar informatie op je website zich logisch gegroepeerd bevindt en wat het meest logische pad is om tijdens een website bezoek van de ene pagina naar de andere te gaan.

Via de homepagina kan je meestal via knoppen of links in de tekst doorklikken naar een aantal of alle hoofdpagina\'s. Via het hoofdmenu van de website kan dat ook voor de belangrijkste web pagina's op je website.

Los van de sitemap hiërarchie is het altijd mogelijk om met links of menu rechtstreeks naar een willekeurige web pagina op je website verwijzen. Op die wijze maak je als het ware achterdeurtjes op je website om bezoekers niet altijd te verplichten om via de homepagina of voordeur van je website te gaan.

Voorstelling website sitemap

Een sitemap kan op vele manieren worden voorgesteld, afhankelijk van waar die voor is bedoeld.

Sitemap tijdens ontwikkeling

Bij Online Expert gebruiken we tijdens de ontwikkeling van je website een eenvoudige sitemap voorstelling om de gewenste structuur van je website met je af te stemmen en vast te leggen. Dit gebeurt aan het begin van het project nadat je alle gewenste teksten en beeldmateriaal hebt aangeleverd:

Website Sitemap

Sitemap na publicatie

Ook na ontwikkeling en eerste publicatie van je website blijft een website sitemap een belangrijk element op je website.

Vooral voor de online vindbaarheid van je website is een sitemap in XML een belangrijk onderdeel voor zoekrobots in alles snel terug te vinden.

Hoe zo een sitemap gemaakt wordt en er daadwerkelijk uitziet is afhankelijk van je gebruikte website software.

Een sitemap voorbeeld: onlineexpert.be/sitemap.xml

Wat is het verschil tussen website hoofdpagina's en subpagina's?

Een eenvoudige website heeft naast de homepagina vaak enkel een aantal afzonderlijke hoofdpagina's en geen subpagina's.

Als de website ook een blog heeft voor bijvoorbeeld tips of nieuws, dan is er sprake van subpagina's voor individuele blogartikelen. Ook voor de diverse blog categoriën kunnen er dan subpagina's zijn om elk artikel automatisch en overzichtelijk in te delen in een gewenste categorie.

Om te bepalen of te controleren of je een bepaalde web pagina op je website nodig hebt als hoofdpagina of subpagina kan je jezelf de volgende vragen stellen:
-over welke logisch gegroepeerde onderwerpen wil je de bezoeker van je website informeren en welke onderwerpen zijn de belangrijkste? (hoofdpagina\'s)
-hoeveel informatie wil je aanbieden en kan deze bij grote hoeveelheid verder onderverdeeld worden in onderliggende onderwerpen? (subpagina\'s)

Op basis van alle antwoorden op die vragen kunnen we de structuur en het menu voor je nieuwe website uitwerken, en kan er na je akkoord gestart worden met de volgende fase in het ontwikkeltraject.

Website sitemap samengevat

Tijdens de ontwikkeling van je website is een website sitemap een belangrijke eerste stap om te bepalen wat de gewenste structuur van je website moet worden als die voor het eerst online zal gaan. Denk hier dus even goed over na.

Zodra je website sitemap is vastgelegd en jouw akkoord heeft, hebben we het fundament om werk te maken van de volgende fase in de ontwikkeling van je website.

Nadat je website volledig is ontwikkeld en online is geplaatst, zal het nog steeds mogelijk zijn om web pagina's aan te passen en extra web pagina\'s toe te voegen. Het vastleggen van een sitemap tijdens de ontwikkeling van je website bepaalt enkel de scope van het ontwikkelproject voor je website en is géén beperking voor eventuele uitbreiding in de toekomst.

Ook na de ontwikkeling en publicatie van je website blijft een sitemap belangrijk voor de online vindbaarheid van je website. In dat geval praten we over een XML-sitemap.


Auteur

Online Expert Olivier Arntz

Olivier Arntz

Online Expert

Zaakvoerder van Online Expert. Gek op bedrijven online beter vindbaar en succesvoller maken.

Ontvang de nieuwste Online Expert tips

Getuigenissen

Dit is wat klanten over Online Expert vertellen

 • "Wat een verschil met onze vorige partner. Olivier is na het overeenkomen van de samenwerking onmiddellijk in actie getreden, heeft zeer snel vele verbeteringen doorgevoerd en communiceert zeer duidelijk. Aanrader voor iedereen die een goede relatie wil met zijn/haar online expert."

  Online Expert review door Erwin Liekens

  Erwin Liekens

  Stadsgids bij Taste The City

 • "Sinds we het vertrouwen aan Olivier hebben gegeven is onze zaak gestaag gegroeid. Wij raden Online Expert zeker aan en danken Olivier voor de continue updates en uitstekende service."

  Online Expert review door Guy Verhaegen

  Guy Verhaegen

  Zakenpartner De Keyser en de kok

 • "Het leuke aan werken met Olivier is dat wanneer ik vragen heb of hulp nodig heb, hij snel antwoordt, probeert te helpen waar hij kan en me tips geeft over wat ik zelf kan doen."

  Online Expert review door Sofie-Ann Bracke

  Sofie-Ann Bracke

  Trainer in lichaamshouding

 • "Met Olivier samenwerken is een aangename ervaring. Hij denkt met u mee en behoedde mij vaak om bepaalde keuzes te maken die technisch niet haalbaar waren of niet zouden bijdragen tot het gewenste resultaat."

  Online Expert review door Danièla Laeremans

  Danièla Laeremans

  Marketing manager bij Vitrapack en Rask

 • "Persoonlijke dienstverlening, mooi en functioneel webontwerp, constante begeleiding en opvolging. Blij!"

  Online Expert review door Sabine Bulcke

  Sabine Bulcke

  Zaakvoerder Interaxi