19 October 2019 in Online Adverteren

Laat je TEST website niet door Google indexeren

door Olivier Arntz 3.29 min lezen

Google is enorm sterk in het op eigen houtje vinden, doorzoeken en indexeren van allerlei websites op internet. Soms wil je echter vermijden dat bepaalde inhoud van je website of zelfs een gehele website terecht komt in de zoekresultaten van Google. Dat is zeker het geval voor je test website.

Google is enorm sterk in het op eigen houtje vinden, doorzoeken en indexeren van allerlei websites op internet. Dat is natuurlijk niet zo vreemd want zoeken is de core business van Google. Soms wil je echter vermijden dat bepaalde inhoud van je website of zelfs een gehele website terecht komt in de zoekresultaten van Google. Dat is zeker het geval voor je test website.

Als je een nieuwe website laat ontwikkelen of een bestaande operationele website wil testen op nieuwe functionaliteit, zal je leverancier zeer waarschijnlijk gebruik maken van een afzonderlijke ontwikkelomgeving. Dergelijke testomgeving bevindt zich op een ander adres en maakt het mogelijk om nieuwe zaken eerst te bekijken en te testen voor ze worden gepubliceerd op je publieke domeinnaam. Het adres van je test website kan vele vormen aannemen, bijvoorbeeld een subdomein op je eigen domeinnaam (vb. dev.jedomeinnaam.be) of een afzonderlijk adres bij je leverancier (vb. jouwbedrijf.jouwleverancier.be).

Het is enorm belangrijk om maatregelen te treffen zodat Google (en andere zoekmachines) je test website niet doorzoeken en indexeren. Doe je dat niet dan is de kans zeer groot dat pagina's van je test website opgenomen worden in zoekresultaten. Bovendien kan dit een zeer negatief effect hebben op de vindbaarheid (SEO) van je operationele website omdat die exact dezelfde inhoud bevat als je test website. Google toont dan enkel de inhoud die als eerste werd gevonden en geindexeerd.

In het slechtste geval is het dus zelfs mogelijk dat Google besluit dat je test website de primaire eerste versie is en enkel die resultaten toont in de zoekresultaten in plaats van de inhoud op je operationele website.

`Om te controleren of je test site werd geindexeerd door Google gebruik je de volgende zoekterm

site:dev.jouwdomein.be

waarbij je dev.jouwdomein.be vervangt door het adres van je test website.`

Gelukkig zijn er een aantal manieren om te vermijden dat Google (en andere zoekmachines) je test website doorzoeken en indexeren.

Zoekmachines blokkeren op je test website

Zoekmachines blokkeren met robots.txt

De eenvoudigste en snelste manier om zoekmachines te blokkeren is door gebruik te maken van een robots.txt bestand.

Robots.txt is een plat tekstbestand wat gebruikt wordt om te communiceren met allerlei bots die het internet automatisch doorzoeken. Het bestand bevindt zich in de hoofdfolder (root) van je website en vertelt bots welke inhoud ze wel en niet horen te scannen. Dat kan voor een deel van je website gelden of je gehele website.

Met andere woorden, je kan met een robots.txt bestand vermijden dat zoekmachines pagina's en bestanden van je test website scannen en indexeren.

User-agent: Googlebot 
Disallow: /

Met bovenstaande tekst in je robots.txt bestand vertel je de zoekrobots van Google dat het niet is toegestaan om de gehele site te doorzoeken. Wil je dat voor alle bots vermijden, dan vervang je Googlebot door een sterretje (*).

Zoekmachines blokkeren in WordPress

Als je gebruik maakt van WordPress is het nog eenvoudiger. Ga via Instellingen » Lezen en vink het vakje aan bij Zoekmachine zichtbaarheid (Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren).

Speel op zeker: blokkeer je test website met IP-adressen of wachtwoord

Google en andere zoekmachines houden zich in principe aan de richtlijnen die je in een robots.txt definieert. Het gebruik van robots.txt geeft echter geen absolute garantie. Het vermijdt ook niet dat gewone bezoekers nog altijd terecht kunnen komen op je test website. Dat is niet alleen vervelend maar kan ook zeer verwarrend zijn en bovendien leiden tot minder resultaten op je operationele website.

Voor een ontwikkelomgeving is het veel beter om te kiezen voor toegang op basis van specifieke IP-adressen of gebruikersnamen met wachtwoorden. Enkel op die manier ben je helemaal zeker dat geen enkele bot of echte bezoeker ooit de inhoud van je test website kan zien.


Auteur

Online Expert Olivier Arntz

Olivier Arntz

Online Expert

Zaakvoerder van Online Expert. Gek op bedrijven online beter vindbaar en succesvoller maken.

Ontvang de nieuwste Online Expert tips

Getuigenissen

Dit is wat klanten over Online Expert vertellen

 • "Wat een verschil met onze vorige partner. Olivier is na het overeenkomen van de samenwerking onmiddellijk in actie getreden, heeft zeer snel vele verbeteringen doorgevoerd en communiceert zeer duidelijk. Aanrader voor iedereen die een goede relatie wil met zijn/haar online expert."

  Online Expert review door Erwin Liekens

  Erwin Liekens

  Stadsgids bij Taste The City

 • "Sinds we het vertrouwen aan Olivier hebben gegeven is onze zaak gestaag gegroeid. Wij raden Online Expert zeker aan en danken Olivier voor de continue updates en uitstekende service."

  Online Expert review door Guy Verhaegen

  Guy Verhaegen

  Zakenpartner De Keyser en de kok

 • "Het leuke aan werken met Olivier is dat wanneer ik vragen heb of hulp nodig heb, hij snel antwoordt, probeert te helpen waar hij kan en me tips geeft over wat ik zelf kan doen."

  Online Expert review door Sofie-Ann Bracke

  Sofie-Ann Bracke

  Trainer in lichaamshouding

 • "Met Olivier samenwerken is een aangename ervaring. Hij denkt met u mee en behoedde mij vaak om bepaalde keuzes te maken die technisch niet haalbaar waren of niet zouden bijdragen tot het gewenste resultaat."

  Online Expert review door Danièla Laeremans

  Danièla Laeremans

  Marketing manager bij Vitrapack en Rask

 • "Persoonlijke dienstverlening, mooi en functioneel webontwerp, constante begeleiding en opvolging. Blij!"

  Online Expert review door Sabine Bulcke

  Sabine Bulcke

  Zaakvoerder Interaxi